Güvenlik Kamera Kurulumu Resimli Anlatım

03.03.2013 16:57

 Merhabalar,

Bilindiği üzere güvenlik kameralar hayatımız da oldukça önemli birer donanım haline geldiler. İş yerlerimizi, evlerimizi dışarıdan gelen etkenlere karşı korumak için başvurduğumuz güvenlik kameralar  hakkında ne derece bilgi sahibiyiz?

Benim amacım güvenlik kameraları hakkında bir takım bilgi vermek, hatta kurulum aşamalarını açıklayarak göstermektir.

Bu makalemi daha öncesin de Donanım Haber de kendim yazıp paylaşmıştım. Fakat o zamanlar kendime ait bir web sitem yoktu, şimdi tekrar dan daha kapsamlı olarak kendi web siteme yazmak istedim.

Bir çok kişinin merak etmiş olduğu güvenlik kamera kurulumu hakkın da internet de tam anlamı ile yazılı bir makale yok. Aslın da temel elektrik konusuna hakim olan insanların kolay bir şekilde yapabileceği bu işlemleri kimse anlatmak istemez. Çünkü bu sektör de kar marjı oldukça yüksektir.

Güvenlik kamera montajı ve ayarlamaları dışarıdan çok karmaşık görünmüş olsa da aslında, oldukça basit bir işlemdir. Bu söylediğimi yazımı tamamen okuduğunuz zaman anlayacaksınız.

Öncelikle dikkat etmemiz gereken başlıca husular vardır. Bunlar;

  • Kullanacağımız güvenlik kamerasının kaliteli olması sizlerin güvenliğini oldukça yüksek konuma getirecektir.
  • Yine kullanacağımız CCTV kablonun kaliteli olmalısı gerekir.
  • Mutlaka güvenlik kameralarını DVR cihaz ile kayıt etmesini sağlamanız gerekmektedir. Bilgisayara kayıt yapılan işlemler sizin güvenliğinizi risk altına sokacaktır.

Bunları biraz açmak gerekirse, öncelik olarak güvenlik kamera seçimine dikkat etmemiz gerekir. Malum piyasada oldukça ucuza satılan kameralar mevcut. Fakat bu kameraların çözünürlüğü, kalitesi oldukça düşüktür.

Güvenliğinizi üst seviyede tutumak istiyorsanız kaliteli kameraları tercih etmeniz gerekmektedir.

Kullanacağımız kablonun kalitesi de oldukça önemli rol oynamaktadır, kablo ne kadar kaliteli olursa görüntü taşıma sırasındaki yaşanacak bozukluk, parazit ve dalgalanma gibi sorunlarda en az seviyeye inmiş olacaktır.

Diğer bir husus olan kayıt cihazı seçimidir. Bir çok kullanıcı ucuza kaçmak için güvenlik kamera kayıtlarını bilgisayarına kayıt etmek ister. Fakat bu çok yanlış bir seçimdir. En sağlıklı yöntem DVR cihaz içerisine kayıt yapılandır.

Bilgisayar 7/24 açık kalması gerekir, bilgisayar da bir arıza meydana geldiği zaman otomatik olarak kayıt duracağı için güvenliğiniz risk altına girecektir. Elektirik kesintilerini hesaba bile katmıyorum.

Fakat DVR cihazın arıza verme olasılığı bilgisayara karşı oldukça düşüktür. Elektrik kesintisinden sonra bilgisayarınızı otomatik olarak açılmaz, ama DVR cihaz otomatik olarak çalışır ve kayıt yapmaya devam eder.

Tabii UPS kullanırsanız elektirik kesilse dahi, UPS den güç alarak cihaz çalışmaya devam eder. Benim önerim mutlaka UPS kullanmanız dan yana olacaktır.

Şimdi kurulum aşamasın da kullanacağımız donanımları teker, teker tanıyalım.

Güvenlik Kamerası;

güvenlik-kamera

Resim de gördüğümüz kamera gece görüşlü bir kameradır. Örnek temsili için sıradan bir kamera resmi koydum.

BNC Konnektör;

bnc-konnektör

Kullanacağımız konnektörün kaliteli olması sizin kârınıza olacaktır. Konnektörü açmak için saatçi tornavidasına ihtiyacınız vardır. Yıldız ve düz olmak üzere iki çeşittir.

Enerji Soketi;

enerji-soketi

Enerji soketin de “+” ile “-” renk ile belirtilmiştir. Kesik, kesik çizgi olan kablo “+” Uçtur.Diğer kablo da “-” Uçtur resim de görünen ise tek bir beyaz çizgi, buda aynı şekilde “+” Uçtur

CCTV Kablo;

cctv-kablo

Resim de görmüş olduğumuz kablo 4+1 CCTV kablodur. Bu kablo içerisinde görüntü, elektrik ve ses kablosu vardır. Siz kabloda ses taşımayacaksanız 4+1 kablo almanıza gerek yoktur.2+1 CCTV kablo işinizi görecektir.

DVR Kayıt Cihazı;

dvr-kayıt-cihazı

Kayıt cihazları 4,8,16,32 kanal olarak piyasa da satılmaktadır. Örneğin 4 kanal DVR cihaza 4 adet güvenlik kamerası takılmaktadır. Kaç adet kamera kullanacaksanız ona göre tercih yapmanız gerekir.

Kayıt cihazının içerisine SATA harddisk takılır ve görüntüler o harddisk içerisine kayıt edilir.

Cihaz içerisine takacağımız harddisk, ilk olarak formatlanır ve o formata göre kayıt yapar. Harddisk de kapasite dolduğu zaman, sizin ek bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Cihaz en eski kayıtı silerek, üzerine yeni kayıtı otomatik olarak yapmaktadır.

Kayıt cihazı arkasında VGA ve Scart çıkışları bulunmaktadır. Görüntü çıkışını oradan alabilirsiniz.

Adaptör;

adaptör

Şimdi kullanacağımız adaptör 12 Volt olacaktır ve kamera başına Amper hesaplaması yapmamız gerekmektedir.

12 Volt 1 Amper Adaptör ile 2 kamera çalıştırabiliriz.
12 Volt 3 Amper Adaptör ile 4 kamera çalıştırabiliriz.
12 Volt 5 Amper Adaptör ile 8 kamera çalıştırabiliriz.
12 Volt 7 Amper Adaptör ile 12 kamera çalıştırabiliriz.

Yani kamera başına 0.5 Amper düşmektedir. Ek olarak belirtmek isterim, Amperin yüksek olması bir sorun teşkil etmez, zaten cihaz gerektiği kadar kullanır. Ama Amperin düşük olması, beraberinde zarar getirir.

Ek olarak adaptör yerine Power Supply de kullanabilirsiniz. Bunun için biraz elektrik bilginiz gerekmektedir, 24 Pin Konnektör den iki kabloyu birbiri ile bağlayarak şase yapmanız gerekmektedir. Elektirik için de Power Supply üzerin de bulunan molexlerden faydalanmanız gerekiyor.

Power Supply üzerin de soğutucu fan olduğundan dolayı, uzun süre kullanım açısından daha mantıklı geliyor bana. Tabii yine karar sizin.

Yazımın ilk başın da belirtmiş olduğum gibi, kaliteli kablo ve düzgün bir işçilik her zaman ön plan da olmalıdır. Alana kablo çekimi sırasın da, Kroşe ve Plastik Kelepçe sizin için bitirim olacaktır. Hatta 2 numara kroşe sizin tam anlamı ile işinizi görecektir.

Bağlantılarımızı yaptık dan sonra, elektrik bantı ile güzel bir şekil de izole etmemiz gerekmektedir. Bunları önemsemezseniz, ufak bir şase sonucun da görüntü alamazsınız ve bir o kadar daha zahmet içerisine girersiniz.

İşlemleri yaparken, dikkatlice yapmanız sizin kârınıza olacaktır. Özellikle Enerji Soketibağlantısında bir çok kez hata yapılır. Bunun nedeni de dalgınlık ve dikkatsizlikdir.

Kablo içerisinden çıkan Kırmızı kablo + uçtur. Yine kablo içerisinden çıkan Siyah kablo – uçtur.

Enerji soketin de işaretli kısım “+” uçtur bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Genel olarak bağlantımız aşağıdaki resim de görüldüğü gibidir;

güvenlik

BNC konnektör ve kablo girişi aşağıdaki resimdeki gibidir;

güvenlik1

Şimdi BNC Konnektör bağlantısı ve Enerji Soketi bağlantısını resimler ile anlatmak da fayda var.

Öncelikle yanımız da Yan keski, karga burnu, saatçi tornavidası, elektrik bantı ve çakmak bulundurmamız gerekmetedir.

İlk olarak kablonun dış muhafazasını açarak içerisindeki elektirik kablolarını dışarı çıkartmamız lazım.

muhafaza

Elektirik kablolarını çıkardıktan sonra tekrar muhafazayı elektrik bantı ile izole ediyoruz.

izole

Resim de görüldüğü gibi, BNC Konnektörün arka kısmını kablodan geçiriyoruz ve plastik korumayı kesiyoruz. İçerisinden şase çıkacaktır, bu şaseyi plastik muhafazaya sarıyoruz ve alüminyum folyoyu kesiyoruz.

alimun

BNC Konnektörün içerisinden çıkan kelepçe ile şaseyi muhafaza kablo arasına sıkıştırıyoruz. Bunu yaparken Karga burnu kullanırsanız daha pratik olacaktır.

aseq
Şimdi görüntü kablosunun üzerin de bulunan plastik muhafazayı almamız gerekiyor. Bunun için çakmak kullanabilirsiniz, basit bir şekil de içerisindeki görüntü kablosu çıkacaktır.

cctv-kablo-baglanti

Saatçi tornavidası ile konnektörün vidasını gevşetiyoruz ve görüntü kablosunu yuvaya oturtup tekrar dan vidamızı sıkıyoruz.

grnt

Şimdi BNC Konnektörün diğer kısmınıda yerine takıp, birleştiriyoruz.

birletirme

Evet arkadaşlar, BNC Konnektör bağlantısı bitmiştir. Sırada Enerji Soketinin bağlanması kaldı.

Burada dikkat etmemiz gereken husus “+” “-” dir. Kırmızı kablo ” + “ dır, siyah kablo ise ” – “dir.

Enerji Soketinin üzerin de bulunan kesik, kesik “- – -” işaret “+” ucu göstermektedir. Diğer uç ise ” – “ uçtur.

Şimdi Enerji soketi ve 2+1 kablomuzdaki elektrik kablolarının uçlarını açıyoruz.

enerji

Uçları birbirine bağladıktan sonra, elektirik bantı ile güzel bir şekil de izole ediyoruz ve bu işlemi bitiriyoruz.

sonqe

Evet arkadaşlar BNC Konnektör ve Enerji Soketi bağlantısı bitmiştir.

Resimler de görünen işlemler kameralara takılacak olan uçlardır. Kayıt cihazına sadece BNC Konnektör kullanacaksınız, Enerji Soketi kullanmıyacaksınız. Elektrik için Adaptörkullanmanız gerekmektedir.

Bunun için, kayıt cihazına gelen kabloların yine içerisini açıp elektirik kablolarını çıkartmanız lazım. Çıkarttığınız elektirik kabloların uçlarını açın ve ” + “ uçları bir araya getirip toplayın, daha sonra ” – “ uçları bir araya getirip toplayın.

Adaptörün ” + ” ve ” – ” uçlarınıda güzel bir şekil de elektrik bantı ile izole edip elektiriği verebilirsiniz.

Kayıt cihazının içerisini açtığınız zaman, harddiski takmak da hiç bir şekil de zorluk çekmezsiniz.
Cihazın sağındaki, solundaki ve arka kısımdaki vidaları sökerek kapak açılır. Daha sonra harddisk yuvasına oturtulup vidalar ile sabitlenir.
Veri kablosu ve enerji molexi takılarak cihazın kapağı tekrar dan kapatılır.

harddiske

Ek olarak, ilk etap da kayıt cihazı yazılımı içerisinden mutlaka harddiske format atmanız gerekmektedir. Atmadığınız takdirde, cihaz harddiski geçersiz format olarak görecektir ve kayıt işlemini gerçekleştirmeyecektir.

Kamera kutusunun içerisinden 1 adet şablon, 3 adet vida, 3 adet duber ve alyançıkmaktadır.Kamerayı nereye monte edecekseniz, ilk olarak şablonu oraya yapıştırın ve matkap ile deleceğiniz yeri zahmetsizce delin.

Daha sonra kutu içerisinden çıkan duberleri yerlerine gömün, ardından kamerayı vidalar ile sabitleyin.

Kameranın yönünü ayarlamanız için, kutu içerisinden çıkan alyana ihtiyacınız var. Kameranın üstün de ve sağın da olan yerlerden alyan yardımı ile gevşetip ayar yapıp daha sonra tekrar dan sıkıştırabilirsiniz.

Ben kendim bu işi yaptığım için, kol monitörü ile ayarları kurulum aşamasın da yapıyorum ve daha sonra tekrar dan her kamera için teker, teker ayarlama yapmama gerek kalmıyor.

Kol monitörü kurulum içerisin de çalışana oldukça çok zaman kazandırmaktadır.

cctvkolmonitorukolmonit

Şimdi gelelim güvenlik kameralarını dışarıdan izlemeye. Bunun için ilk olarak Sabit IP almanız gerekmektedir.

TTNET kullandığınızı varsayarak, ayda 3 Türk Lirasına Sabit IP hizmeti vermektedir. Müşteri hizmetlerini arayarak işlemi kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, sırada modem arayüzünden port açmanız gerekmektedir. İlk olarak kayıt cihazının network ayarlarına girmeniz ve hangi portu kullandığını görmeniz gerekmektedir.

Örneğin 80 Portunu kullanıyorsa, modem arayüzünden 80 Portunu açmanız gerekmektedir. Tabii kayıt cihazın network menüsünde Cihazın IP Numarasıda yazmaktadır. Portu açarken bu IP numarasını da ekliyeceksiniz.

Port açma işlemi de bittik den sonra, TTNET den almış olduğunuz Sabit IP ile dışarıdan direk olarak kayıt cihazına bağlanacaksınız.
Güvenlik açısından, yine kayıt cihazı menüsünden kullanıcılar sekmesine gelerek dışarıdan bağlantı sırasında Kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız sizin kârınıza olacaktır.

Ek olarak belirtmek isterim, port açma işlemin de sorun yaşarsanız modem arayüzündenGüvenlik duvarını devre dışı bırakarak denemeniz gerekmektedir. Herkesin kullandığı modem farklı olmasından dolayı, resimlerle anlatmadım.
Genel olarak işlemler bu şekildedir. Ek olarak farklı bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Hepsi bunlardan ibarettir. Elimden geldiği kadarı ile, akıcı bir şekil de anlatmaya çalıştım.

Hoşçakalın…